piątek, 29 kwietnia 2016

Bukiet z cukierków - krok po kroku




Potrzebne do wykonania bukietu:
cukierki, folia przezroczysta, organza, krepa z pofałdowanym brzegiem, drut florystyczny, wstążka, klej na gorąco, papierowa taśma malarska, nożyczki i cążki do drutu.


Na początku tniemy folię na prostokąty. Wielkość prostokąta odpowiednia do wielkości cukierka. Potrzeba tyle prostokątów ile mamy cukierków.


Następnie każdy cukierek owijamy w połowie w folijkę i mocujemy drutem do cukierka. 



Pociętą w prostokąty organzę składamy po przekątnej z przesunięciem, żeby rogi na siebie nie nachodziły i przyklejamy za pomocą kleju na gorąco (można taśmą przezroczystą) do cukierka.



Pofoliowane i otoczone organzą cukierki łączymy razem. 

Jeśli posiadamy jakieś sztuczne kwiatki, motylki lub inne ozdoby, możemy je teraz dołączyć, wkładając pomiędzy cukierki

Powstałą łodygę owijamy szczelnie, do samego końca taśmą malarską.


Z rolki krepy odcinamy odpowiedni kawałek, sklejamy i formujemy kryzę.




 Umieszczamy w niej cukierki. Powstały bukiet przewiązujemy wstążeczką.



Na zakończenie możemy cały bukiet owinąć przezroczystą folią.





1 komentarz :

  1. Witam bardzo mi sie podobaja Pani bukiety, chcialabym zrobic prezent mamie ale nie moge nigdzie kupic tej pofaldowanej krepiny czy moglaby Pani podac jak sie robi taka kryze lub gdzie mozna ja kupic.

    OdpowiedzUsuń